Dersin Adı | Enstrümental Analiz |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 360 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) |
| |||||||||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||||||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||||||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||||||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||||||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, klasik ve enstrümantal analiz teknikleri, organik ve inorganik örneklerin analizleri, endüstride kullanılan enstrümanların çalışma prensipleri konularında bilgi ve uygulama sahibi olmalarını sağlamaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, kimyasal analiz ve klasik ya da enstrümantal analiz tekniklerini, enstrümanların optik bileşenlerini, atomik ve moleküler spektroskopi, atomik spektroskopi tekniklerinin ve moleküler spektroskopi tekniklerinin karşılaştırmalarnı, uygulamalarını içermektedir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Kimyasal Analiz, Klasik Metotlar ve Enstrümantal Metotlar | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p. 1-24 |
2 | Spektroskopik Metotlara Giriş | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 132-163 |
3 | Optik Enstrümanların Bileşenleri | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 164-214 |
4 | Optik Atomik Spektroskopiye Giriş | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 8th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 215-229 |
5 | Ara sınav | |
6 | Atomik Absorpsiyon ve Atomik Floresans Spektrometreleri | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 230-254 |
7 | Atomik Emisyon Spektrometresi | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 255-280 |
8 | Ultraviyole–Görünür Moleküler Absorpsiyon Spektrometresine Giriş | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p |
9 | Ultraviyole–Görünür Moleküler Absorpsiyon Spektrometresi Uygulamaları | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 336-366 |
10 | Ara Sınav | |
11 | Infrared Spektrometresine Giriş | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 367-398 |
12 | Infrared Spektrometresi Uygulamaları | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 430-454 |
13 | Raman Spektroskopisi | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 455-481 |
14 | Nükleer Magnetik Rezonans Spektroskopisi | Holler, Skoog, Crouch, “Principles of Instrumental Analysis” 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, p 482-495 |
15 | Dönemin Gözden Geçirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Douglas Skoog, F. James Holler, and Stanley R. Couch, “Principle of Instrumental Analysis”, 6th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, ISBN-13:978-0-495-12570-9, ISBN-10: 0-495-12570-9. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Douglas Skoog, Donald M. West, F. James Holler, Stanley R. Couch, “Fundamentals of Analytical Chemistry”, 9th edition, Brooks/Cole Cengage Learning, ISBN:978-1-4080-9373 S. Suzanne Nielsen, “Food Analysis”, 4th edition, Springer, ISBN: 978-1-4419-1477-4 L. Ebdon, E.H. Evans, A.Fisher, S.J. Hill, “An Introduction to Analytical Atomic Spectrometry”, Wiley, 1998, ISBN:0-471-97418-8 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 5 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 30 |
Portfolyo | ||
Ödev | 2 | 25 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 5 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 0 | ||
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | ||
Portfolyo | |||
Ödev | 2 | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 16 | ||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 20 | ||
Final Sınavı | 1 | 30 | |
Toplam | 94 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | X | ||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | X | ||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | X | ||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest